KAPCSOLT VÁLLALKOZÁS - KATA

Több mint háromszázezerre nőtt a katás vállalkozások száma. Tapasztalataim szerint sok olyan kft. van akik nyereségük optimalizálása céljából katás bt.-vel, egyéni vállalkozással is rendelkeznek.

Valószínűleg kapcsolt vállalkozásnak számítanak.

Mikor valósul meg kapcsolt vállalkozás?

A legegyszerűbb helyzet, amikor két vállalkozás között többségi befolyás gyakorlás (50%-ot meghaladó mértékű) valósul meg, akár közvetlenül, akár közvetetten. Fontos azonban megjegyezni, hogy a többségi befolyás nem feltétlenül egyezik meg a tulajdoni aránnyal.

Meghatározó befolyással akkor rendelkezik a személy, ha az érintett jogi személy tagja vagy részvényese, és
-
jogosult e jogi személy vezető tisztségviselői vagy felügyelőbizottsági tagjai többségének megválasztására vagy visszahívására,

- avagy a jogi személy más tagjai, részvényesei a befolyással rendelkezővel kötött megállapodás alapján, vele azonos tartalommal szavaznak, vagy rajta keresztül gyakorolják szavazati jogukat, és együtt a szavazatok több mint felével rendelkeznek.

A meghatározó befolyás akkor is fennáll, ha a fenti jogosultságok közvetett módon biztosítottak.

Arra is fontos figyelemmel lenni, hogy a közeli hozzátartozók (Pl. házastárs, testvér, szülő, gyerek) részesedését vagy szavazati jogát egybe kell számítani.

Például, ha két társaság mindegyikét egy házaspár tagjai 50-50% arányban tulajdonolják. Látszólag egyik fél részéről sem valósul meg többségi befolyásgyakorlás egyik vállalkozásban sem, azonban a közeli hozzátartozók részesedésének összeszámítását előíró rendelkezés alapján a társaságokat kapcsolt vállalkozásnak kell tekinteni.

És ha számláznak is egymásnak, akkor jön a probléma.

Kis István üzleti tanácsadó