ZÖLD RENDSZÁMOS CÉGES SZEMÉLYAUTÓ - CÉGAUTÓADÓ

Zöld rendszámot, azaz "környezetkímélő gépkocsi" státuszt (a 6/1990. KöHÉM rendelet) szerint minden tisztán elektromos gépkocsi (nem csak személyautó, hanem akár autóbusz is), továbbá a külső tölthetőségű hibrid is kaphat (amennyiben legalább 25 kilométert meg tud tenni elektromosan). Míg a tisztán elektromos autó számára nincs hatótávmegkötés, a hatótávnövelős hibridek számára (amelyek csakis villanymotorjukkal hajtanak, de képesek áramtermelésre) legalább 50 kilométert ír elő a törvény ahhoz, hogy megkaphassák a zöld rendszámot.

Minden "környezetkímélő autó" mentesül a gépjármű és a cégautóadó alól.

Környezetkímélő gépkocsi az a gépjármű, amely a 6/1990. KöHÉM rendelet (a továbbiakban: KöHÉM rendelet) 2015. július 1-jén hatályos 2. § (6) bekezdése szerint környezetkímélő gépkocsinak minősül, azaz az elektromos gépkocsi, továbbá a nulla emissziós gépkocsi. Nulla emissziós gépkocsinak az a gépkocsi minősül, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki a KöHÉM rendeletben szabályozott légszennyező anyagot (környezetvédelmi osztály jelzése: 5Z).

Amikor a jogszabály környezetkímélő autó fogalmáról beszél, és a KöHÉM rendeletre hivatkozik, akkor a tisztán elektromos, az akkumulátorról legalább 25 km megtételére képes tölthető hibrid, az akkumulátorról legalább 50 km megtételére képes hatótáv növelt, illetve a levegőt nem szennyező, egyéb meghajtású nulla emissziós autókat kell érteni.